Ilkka Poikolainen: Posivalla keskeinen rooli ydinvoiman elinkaaressa

1.7.2024

Vastuullisuus kuvaa erinomaisesti Posivan roolia ydinvoiman elinkaaressa. Missään muualla maailmassa ei olla yhtä pitkällä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisen aloittamista kuin Suomessa. Sinä päivänä, kun tuotannollinen loppusijoittaminen alkaa Posivalla 2020-luvun puolivälissä, elämme historiallisia hetkiä niin Posivalla, Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin – hetki, jolloin ydinvoiman elinkaaren puuttuva palanen on saanut lopullisen sinettinsä.

Perustehtävänämme Posivalla on loppusijoittaa omistajiemme TVO:n ja Fortumin käytetty ydinpolttoaine turvallisesti ja kustannustehokkaasti syvälle kallioperään. Meillä on ratkaisu, joka tekee ydinvoimasta entistäkin kestävämmän tuotantomuodon.

Posiva aloitti toimintansa tutkimusorganisaationa. Sen jälkeen käynnistyi varsinaiseen loppusijoitustoimintaan tähtäävä iso EKA-projekti. Posivan vahvin brändi on ONKALO®, joka tunnetaan laajalti ydinvoimapiireissä maailmalla. Puhuttaessa ONKALOsta se voisi kuvastaa koko meidän loppusijoituksen järjestelmää, vaikka se yhdistetäänkin monesti maan alla oleviin toimintoihin. EKA-projektissa rakennamme sekä maan päällä olevan kapselointilaitoksen että maan alla olevat tilat ja toiminnot mukaan lukien sinne tulevat tuotantolaitteet.

Kansainvälisesti hanke on esikuva koko maailmalle. EKA-projekti on ollut Posivan organisaatiolta erittäin hieno saavutus. Vuonna 2021 jätetyn käyttölupahakemuksen sivumäärä on noin 17 000. Hakemukseen on tiivistetty vuosikymmenien työ. On vaikea mieltää paljon haastavampaa projektia kuin mitä loppusijoitusjärjestelmän määrittäminen ja tekeminen on.

Ensin on tutkittu millainen loppusijoitusjärjestelmän pitää olla, kun otetaan huomioon muun muassa mahdolliset maanjäristykset ja jääkaudet. Sitten on määritelty turvallinen loppusijoitusjärjestelmä, joka toteutetaan täysin siihen räätälöidyillä tuotantolaitteilla, joita ei löydy minkään sopimusvalmistajan tuotevalikoimasta.

EKA-projektin lopun lähestyminen tarkoittaa sitä, että olemme aloittaneet valmistautumisen varsinaiseen loppusijoitustoimintaan. Siksi Posiva perustettiin. Se on meidän perustehtävämme. Olemme uuden äärellä, mutta emme valmistautumattomia. Laitteiden testaus- ja käyttöönottovaiheessa organisaatiomme on ollut erittäin aktiivisesti mukana opettelemassa niiden käyttöä niin tuotantoon kuin kunnossapitoonkin.

Seuraavaksi muutamme organisaatiorakenteemme tuotantovaiheen tuloksentekoon. Myös käyttölupahakemuksen turvallisuusarvion käsittely tapahtuu useammassa vaiheessa (STUK, YTN, TEM ja Valtioneuvosto) ennen lopullista käyttölupaa ja tuotannon aloittamista.

Erittäin tärkeä vaihe ennen loppusijoitustoiminnan aloittamista on koko järjestelmän testaus. Tässä niin sanotussa yhteistoimintakokeessa testataan laitteiden saumaton toiminta ja organisaation valmius tuotantovaiheeseen huomioiden turvallisuuden eri osa-alueet.

Posivan strategiassa on visio olla ’’maailman johtava loppusijoittaja’’. Paitsi että aloitamme maailmassa ensimmäisenä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisen, meidän toimintamme laadun pitää olla maailmanluokkaa. Olemme tunnistaneet eniten kehittämistä vaativat toiminnot ja alkaneet viedä kehitystä myös eteenpäin. Kiitos henkilöstön, olemme saaneet erinomaisia ideoita toiminnan kehittämiseksi.

Ydinvoiman elinkaaren tärkeästä roolistaan huolimatta Posiva on 2000-luvulla tuottanut myös paljon sosioekonomisia vaikutuksia niin Satakuntaan kuin ympäri Suomen. Tutkimusten mukaan vuosina 2001-2024 työllistimme välillisesti ja epäsuorasti noin 16 000 henkilötyövuotta. Ajanjaksoon osuu myös EKA- projekti. Tuotantovaiheessa Posiva työllistää Suomessa oman henkilökunnan lisäksi vuosittain noin 500–550 henkilötyövuotta. Tuotantovaihe kestää seuraavat sata vuotta.

Maailmanlaajuisesti loppusijoitusteollisuuden tarve tulee väistämättä kasvamaan. Ydinvoimaa on ollut käytössä jo pitkään ja uusia voimaloita rakennetaan. Tässä Posiva voi auttaa koko maailman ydinvoimateollisuutta sataprosenttisesti omistamansa tytäryhtiön, Posiva Solutionsin myymän asiantuntijuuden kautta. Tämä on myös henkilöstöllemme erinomainen paikka kehittää ja ylläpitää osaamistaan, kun yli 40 vuoden aikana hankittu kokemus voidaan valjastaa viemään eteenpäin globaalia vastuullista käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamista. Meillä on kivenkovaa osaamista, josta voimme maailmanlaajuisestikin olla ylpeitä.

 

Ilkka Poikolainen
Toimitusjohtaja
Posiva Oy
ilkka.poikolainen@posiva.fi

Pääkirjoitus julkaistu ATS Ydintekniikka -lehden numerossa 2/2024.

Linkki numeroon ATS Ydintekniikka 2/2024