Jarmo Tanhua: Me teimme sen

15.1.2024

ATS Ydintekniikan pääkirjoitus 4/2023. Taittoversion voit ladata täältä.

On hienoja päiviä ja on loistavia päiviä. Omalla kohdallani syyskuun 28. lukeutuu viimeksimainittuun kategoriaan. Olkiluodossa vihittiin tuolloin virallisesti käyttöön Olkiluoto 3 -laitosyksikkö.

LAINAAN TÄSSÄ PUHETTANI kyseisestä Pure Energy -vihkiäistilaisuudesta jakaakseni tunnelmat ja kiitokset kaikkien alalla vaikuttavien kesken. En usko olevani mielipiteeni kanssa yksin, kun totean, että ilta oli taatusti ikimuistoinen. Pitkä ja tärkeä projekti sai ansaitsemansa huipennuksen.

Mutta siis, puheeni kuului kutakuinkin näin:

Meitä on koeteltu, mutta henkilökohtaisesti minulla ei ole koskaan ollut epäilyksiä.

Me olemme yhdessä rakentaneet yhden maailman suurimmista voimalaitoksista, ja siinä sivussa saaneet aikaan suurimman ilmastoteon Suomessa ja ehkä jopa koko Euroopassa. Samalla olemme tehneet Suomesta myös lähes omavaraisen sähköntuotannossa.

Yhdessä uusiutuvan energian kanssa Suomesta on tullut houkuttelevampi paikka muille luotettavaa ja puhdasta energiaa tarvitseville investoinneille. Olkiluoto on nyt Suomen merkittävin sähköntuottaja, tuottaen noin 30 % Suomen sähköstä.

Olkiluoto 3 on sen verran mammuttimainen hanke, että sanalle ME voi ja pitää pistää valtavasti painoarvoa. ME olemme saattaneet OL3-projektin päätökseen yhdessä, ja jokainen on taatusti antanut oman panoksensa. Kokonaisuudessaan kiitoslista on hyvin pitkä, vaikka avaisin sitä vain otsikkotasolla:

TVO:n työntekijät, AREVA, Siemens, kaikki alihankkijat, TVO:n osakkaat, poliittiset päättäjät, viranomaiset ja niin edelleen ja niin edelleen.

Täydellinen lista olisi todella pitkä. Kaikkiaan Olkiluoto 3 -projektiin on osallistunut vuosien varrella kirjaimellisesti kymmeniä tuhansia ihmisiä. Jokainen heistä ansaitsee valtavan ison kiitoksen. Ja jos yhteen ynnättäisiin myös kaikki henkilöt, jotka ovat tukeneet OL3-projektia ja täten lopulta mahdollistaneet tuotannon aloittamisen, luku olisi vieläkin isompi.

Haluan vielä sanoa, yhdessä ja erikseen, kaikille teille: Kiitos!

Ja jos se ei ole ollut selvää aiemmin, viimeistään OL3 Pure Energy -avajaisseremonia todistaa, että nyt työ on tehty. Ja me kaikki voimme yhdessä olla valtavan ylpeitä.

Sekin lienee selvää, että koko maailmassa ei ole monta voimalaitosta, jotka ovat herättäneet yhtä paljon tunteita kuin OL3. Tässä tarinassa draaman kaari on taatusti ollut läsnä.

Meille kaikille kuluviin vuosiin on mahtunut hyvin monia epävarmoja, sumuisia hetkiä, pettymyksiä, huippuja ja pohjia, mutta toisaalta myös puhdasta iloa, kun edistystä on saavutettu.

Tätä projektia on seurattu myös julkisuudessa. Eikä vain suurennuslasilla vaan pikemminkin mikroskoopilla. Pelkästään viimeisen käyttöönottovuoden aikana olemme olleet vaihtoehtoisesti joko koko maan energiakriisistä pelastava sankari, tai sitten se pahis, joka on pistänyt energiahanat kiinni juuri silloin kun sähköä olisi eniten tarvittu.

Me kuulimme kaiken, mutta emme kuunnelleet kaikkea. Meidän tehtävämme oli alusta asti kristallinkirkas. Meidän piti varmistaa, että juuri valmistunut voimalaitos toimii niin kuin oli suunniteltu. Tämän me teimme, järjestelmällisesti ja ammattitaitoisesti, pala palalta, venttiili venttiililtä, tarkastus tarkastukselta, testi testiltä ja megawatti megawatilta.

Nyt OL3 tuottaa puhdasta energiaa turvallisesti ja taloudellisesti. Seuraavien 60 vuoden aikana tuotamme paljon ilmastoystävällistä, vakaata sähköä ja luomme siten hyvinvointia Suomelle. Siis aina 2080-luvulle saakka.

Meitä on todellakin koeteltu, mutta missään vaiheessa en ole lopputulokseen pääsemistä epäillyt. Suurin syy tähän oli se, että ME olimme alusta lähtien ME.

Olkiluoto 3 on valmis.


Jarmo Tanhua
Toimitusjohtaja
Teollisuuden Voima Oyj